A cirok egy a fűfélék családjába tartozó afrikai eredetű gabonanövény, ami magas tápértékkel és fehérjetartalommal bír. Igen gazdag élelmi rostokban, fehérjében és vasban, valamint antioxidánsokban, melyek közül kiemelkedő E-vitamintartalma. Keményítő- és fehérjetartalmát a szervezet lassabban dolgozza fel (lassabban szívódik fel), tehát kevésbé terheli meg szervezetünket, így fogyókúrázók is beiktathatják étrendjükbe a szénhidrát tartalmát figyelembe véve.
Átlagos tápérték 100g | Száraztészta | Kifőzött |
Energia | 1387 kJ 328 kcal | 631 kJ 149 kCal |
Zsír | 2,7g | 1,22g |
-amelyből telített zsírsavak | 0,5g | 0,21g |
Szénhidrát | 61,8g | 28,07g |
-amelyből cukor | 2,8g | 1,25g |
Élelmi rost | 8,8g | 4,0g |
Fehérje | 9,8g | 4,48g |
Só | 0,07g | 0,03g |
Tárolás: száraz hűvös helyen
Elkészítési javaslat: Forrásban levő(!) vízbe tegye a tésztát, majd közepes hőfokon főzze 8-12 percig, ezután szűrje le, és már tálalhatja is. A főzési időt befolyásolja, hogy gáz vagy villanytűzhelyt használ. A kifőzött tésztát tetszőlegesen használja fel köretként, tésztasalátának, vagy akár rakott formában.