Összetevők: gluténmentes zabpehely, datolyapaszta, kókuszdarabok (7%), csicsóka püré (csicsóka, antioxidáns: aszkorbinsav), olívaolaj, chia mag, manduladarabok (2,5%), puffasztott amaránt, természetes kókusz aroma, tengeri só, természetes vanília aroma.
ISMERKEDJ MEG A GABIYO GRANOLÁK ÖSSZETÉTELÉVEL!
Gluténmentes Zabpehely
Gluténmentes zabot használunk, hiszen tudjuk, sokak kénytelenek gluténmentes étrendet tartani. A sima zabpehely szennyeződés lévén tartalmazhat glutént, de a termékeinkben felhasznált, gluténmentes zabpehely Magyarország – jelenleg – egyetlen gluténmentes zabfeldolgozó üzeméből származik. Az üzem a működésében a termőföldtől az asztalig koncepciót követi. Ennek keretében a növény termesztése is a cégen belül történik (hazai földeken, gluténmentes vetőmaggal).
A granoláinkba kerülő végtermék, azaz a zabpehely hántolt és tisztított egész zabszemekből készül gőzölés és hengerelés útján. A hengerelés eredményeként rugalmas, vékony, roppanós pelyhek keletkeznek.
Mézédes datolya
Hozzáadott cukor és szirupok helyett a datolya adja részben a granola édességét, de a ropogós, rögös textúra kialakításában is fontos szerepe van. Az általunk felhasznált datolyapaszta 100% GMO- és tartósítószer-mentes datolyából készül. A földolgozás során a datolya magját eltávolítják, ezt követően a magozott gyümölcsöt ledarálják. A folyamat eredményeként datolyapasztát kapunk. A termékeinkhez Zahidi típusú datolyából készült pasztát használunk, melyből a darálást követően nagyon finom textúrájú, homogén paszta készül.
Az egzotikus hozzávaló: valódi kókuszreszelék
Aromák helyett valódi kókusz adja a termék finom, kókuszos ízét. A kókuszdiókba egyesével lyukat fúrnak, a kifolyó kókuszvizet összegyűjtik, a „víz nélküli” diókat kettévágják majd a fél diókat meghántolják (szőrös, kemény héj eltávolítása). A hántolást követően a finomabb hámozás következik. Az így kapott termékeket megmossák, majd áztatják. Áztatást követően ledarálják és jön a pasztörizálás majd szárítás. Utolsó lépésként a készterméket osztályozzák (finom-, közepesen finom-, pehely- és chips állag), végül csomagolják.
Selymes ízű mandula
Az extra ropogósságért ezt a granolát mandulával dúsítottuk, ami a sütés után mennyei textúrát, és lágy, selymes ízt kölcsönöz a terméknek.
Az aztékok kincse: chia mag
A Mexikóban őshonos chia, vagy más néven aztékzsálya mag magas rosttartalmának köszönhetően nagy mennyiségű vizet tud megkötni, és a hagyományos, népi orvoslásban számtalan célra használják. Mi sem hagyhattuk ki kókuszos granolánkból! A chia-mag nyáron virágzó, lila vagy ritkábban fehér virága a virágzást követően maghüvellyé fejlődik, mely termését (a chia-magokat) télen hozza. A chia-mag – az amaránthoz hasonlóan – az Aztékok és Maják fontos alapélelmiszere volt. Úgy tekintettek rá, mint amely fokozza az állóképességet, és energiát ad (a kukorica- és bab mellett a harmadik legfontosabb növényük volt). Éppen ezért az azték harcosok a fontos hódításaik során, és a „hírvivő” futók (akik Mexikó középpontja és távoli régiók közt ingáztak) nagy hangsúlyt szenteltek a magok rendszeres fogyasztásának. A chia magok tipikusan apró, ovális alakú szemcsék. Színük lehet fekete, barna, de ritkábban fehér is.
Igazi olasz olívaolaj
A granola ropogós textúráját, és a plusz, selymes ízt a sütés során az olívaolaj adja. Az olasz olívaolaj a legtöbbször sötétzöld színű, illatában magában hordozza a gyógynövények jegyeit.
Puffasztott amaránt
Az amaránt egy úgynevezett álgabona, a gabonákhoz hasonló, de rendszertanilag más csoportba tartozó növény. Granoláinkban a zab mellett, mint gabonaféle szerepelnek a puffasztott amarántgolyócskák, amelyek természetüknél fogva gluténmentesek.
Természetes vanília aroma
A vanília íze tökéletesen harmonizál a kókusszal és a mandulával, ezért került a termékbe. De hogy mitől lesz egy aroma természetes? A természetes és a mesterséges aromák közötti fő különbséget az adja, hogy a mesterséges aromák ember alkotta vegyi anyagokból, míg a természetes aromák pedig eredetileg is élelmiszernek minősülő alapanyagokból készülnek (mint például kukorica, rizskorpa), melyek kémiai szerkezetét a tudósok át tudják alakítani úgy, hogy az hordozza az adott összetevő, esetünkben a vanília íz- és illatjegyeit.
Tengeri só
Egy csipet tengeri só hozza összhangba az ízeket. A tengeri sót az óceánvíz vagy sósvízi tavak vizének elpárologtatásával nyerik ki. A víztől függően a sóban nyomelemek is maradnak, melyek egy kis színt- és erőteljesebb ízt adnak a tengeri sónak, ez különbözteti meg leginkább a kősótól.
MI JELLEMZI A KÓKUSZOS GRANOLÁNK TÁPANYAG-ÖSSZETÉTELÉT?
Hozzáadott cukortól mentes*. Számunkra fontos, hogy termékeinket jó szívvel fogyaszthassák azok is, akik kerülik a hozzáadott cukrok fogyasztását, illetve a szénhidrátbevitelükre oda kell figyelniük. Hisszük, hogy a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrend is lehet nagyon finom!
Gondoltunk azokra is, akik nem fogyaszthatnak glutént, laktózt, tejet, illetve szóját, hiszen számukra különösen nehéz lehet a megfelelő reggeliző terméket megtalálni. Granoláink, így a kókuszos gabiyo granola is teljes mértékben glutén-, laktóz-, tej-, illetve szójamentes.
A felhasznált összetevőknek köszönhetően a kókuszos granola élelmi rostokban gazdag, így méltó részét képezheti a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrendnek.
Mint minden termékünk, a kókuszos granola is ideális választás vegánok számára is, hiszen sem mézet, sem más állati eredetű alapanyagot nem használunk föl a készítéséhez.
* A termék hozzáadott cukrot nem, de az összetevőkből eredő, természetes cukrokat tartalmaz.
Hogyan fogyaszd?
A granola klasszikusan egy reggelire fogyasztott termék, azonban fogyaszthatod kisétkezésre, vagy akár egy desszert részeként is. A komplett reggeli étkezés részeként fogyaszd a granolát ízlésed és személyes szükségleteidnek megfelelően tejjel, joghurttal, kefirrel, vagy növényi tejhelyettesítő itallal, növényi joghurtalternatívával. Társíts a granola mellé valamilyen friss gyümölcsöt, egy pohár vizet vagy cukormentes teát, és kész is a finom, kiegyensúlyozott reggeli.
Dietetikusunk tanácsa: milyen az igazán gluténmentes zabpehely?
A gluténmentes zabpehely – a vetőmag földbe juttatásától, a saját termesztésen és a gyártási folyamaton keresztül a csomagolásig – szigorúan ellenőrzött körülmények között készül. A gluténmentes zabpelyhet előállító cégek a keresztszennyeződések elkerülését saját és külső laboratóriumi vizsgálatokon keresztül biztosítják. Az igénybe vett külső laboratórium a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által akkreditált. A prémium minőség és a gluténmentesség érdekében egy teljesen zárt, innovatív technológiával rendelkező gyárban készül a zabpehely. A gyár a különböző alapanyag tulajdonságok alapján képes kiszűrni az idegen anyagot, illetve kiválogatni a legszebb szemeket.
Átlagos tápértékadatok | 100g | 55g | 55g termék RI* %-ban |
---|
Energia | 1759 kJ / 420 kcal | 968 kJ / 231 kcal | 12% |
Zsír | 15,3g | 8,4g | 12% |
amelyből telített zsírsavak | 5,38g | 2,96g | 15% |
Szénhidrát | 58g | 32g | 12% |
amelyből cukrok | 16,4g | 9,0g | 10% |
Rost | 10,1g | 5,6g | - |
Fehérje | 7,8g | 4,3g | 9% |
Só | 0,6g | 0,33g | 5% |
| | | |
*RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400kJ/2000kcal).