A chlorella egy egysejtű, édesvízben élő alga. A neve görög eredetű, a chloros vagyis zöld és az ella vagyis kicsi utótagból tevődik össze, így szabad fordításban a chlorella kicsi zöldet jelent. A német biokémikus Otto Heinrich Warburg, aki a sejtlégzéssel kapcsolatos kutatásaiért Nobel-díjat kapott, a chlorella fotoszintézisét is vizsgálta, illetve Melvin Calvin kémiai Nobel-díjat kapott a chlorella széndioxid-felvételének kutatásáért.
A chlorellának a legmagasabb a klorofil tartalma a növények között, vagyis nagyon hatékonyan tudja hasznos tápanyaggá formálni a széndioxidot, a vizet és ásványi anyagokat, a Nap erejének felhasználásával. A hatékony fotoszintézise miatt a chlorella számos kutató érdeklődését felkeltette, nem csak lehetséges egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt.
Ellentétben a spirulinával, a chlorella alga sejteket erős, emészthetetlen sejtfal veszi körül, ezért feldolgozás során a chlorellát össze kell törni, hogy a sejtfal felszakadjon és a benne rejlő értékes tápanyagokhoz hozzá tudjunk jutni.
Jelentőség, hatások:
A chlorella szuperélelmiszer, vagyis rendkívül gazdag táp- és ásványi anyagokban. Étrend-kiegészítő formában elsősorban nem kedvező fehérje- vagy zsírsavösszetétele miatt érdemes fogyasztani (hiszen ezekből jóval többre van szüksége a szervezetünknek, mint azt por vagy tabletta formában be tudnánk vinni), hanem magas vitamin és ásványi anyagtartalma miatt.
A chlorella karotinoid tartalma nagyon jelentős, amely az A-vitamin előanyaga, ám azt még vizsgálják, mennyire képes hasznosítani ezt az emberi szervezet. Ugyanez vonatkozik a chlorella B12-vitamintartalmára.
Nem teljesen tisztázott még a folyamat, de a chlorella segítheti a máj működését, a méregtelenítést, kiválasztást, támogathatja az immunrendszert, továbbá a vérnyomást is segíthet normalizálni.
Ez a pici alga tartalmaz egy chlorella növekedési faktornak nevezett anyagot, amely hatására a növény nagyon gyors ütemben növekszik, húszóránként megnégyszerezi önmagát. Számos kutatás folyik, hogyan hat ez az anyag ez emberi szervezetre, hiszen hatással lehet a regenerációs képességünkre.
Forrás:
Tang, G. et al.: Vitamin A, nutrition, and health values of algae: Spirulina, Chlorella, and Dunaliella (2011)
Russ Mason, M.S. et al.: Chlorella and Spirulina - Green Supplements for Balancing the Body (2001)
Byoung- Ki An et al.: Effect of dried Chlorella vulgaris and Chlorella growth factor on growth performance, meat qualities and humoral immune responses in broiler chickens (2016)
Felhasználás:
A chlorella por általában vízzel vagy más itallal elkeverve fogyasztják, de bármilyen ételhez-italhoz adható. Felhasználható például turmix, smoothie, chia puding, zabkása, energia szelet vagy golyó készítéséhez.
Összetevők: 100% chlorella alga*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energiaérték: | 1370 kJ / 326 kcal |
Zsír: | 12,4 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,95 g |
Szénhidrát: | 17,3 g |
- amelyből cukor: | 0,82 g |
Rost: | 12,1 g |
Fehérje: | 57,5 g |
Só: | 0,13 g |
Vitamin- és ásványi anyag tartalom (4 g-ban):
| | NRV% * |
B12-vitamin: | 2 μg | 80 % |
D-vitamin: | 24 μg | 480 % |
Folsav: | 92 μg | 46 % |
Vas: | 4,05 mg | 29 % |
Jód: | 40 μg | 27 % |
*= Felnőttek számára ajánlott napi referencia értékek (NRV) a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján
Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget!
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet.
A terméket kisgyermekek elől elzárva kell tartani!
Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tartandó!
Származási ország: Kína