Tudtad, hogy az összes lekvárunk, így a gabiyo baracklekvár sem tartalmaz tartósítószert? Sűrítésre pektint használtunk, amely egy, a gyümölcsökben természetes módon is megtalálható rostféle, így egyéb, hozzáadott állományjavítóra sincs szükség, ahogy aromák helyett is csak a kiváló, és legízletesebb, legszebb barackok zamatát találod az üvegekben.
Összetevők: kajszibarack (50%), szőlőmust sűrítmény, ivóvíz, zselésítő anyag: pektin, citromlé sűrítmény.
100 g termék 50 g kajszibarack felhasználásával készült.
Hozzáadott cukortól mentes
A zamatos gyümölcsről
A kajszibarack Közép-Ázsiából származó, de itthon is nagy hagyományra visszatekintő gyümölcsfajtánk. Csonthéjas, a szilvának, meggynek, cseresznyének, mandulának, és természetesen a szintén kedvelt őszibaracknak és nektarinnak is rokona. Puha, édes gyümölcshúsa és savanykás, bársonyos héja különleges ízkombinációt ad, amely kapcsán a kajszibarack, és a belőle készült lekvár is tökéletesen illik nemcsak édes fogásokhoz, de húsételek, sültek ízesítője is lehet. Talán mindenkinek azonnal beugrik a menzai grízes tészta íze, amit sárgabarack lekvárral tálaltak, de a máglyarakás, a farsangi fánk, és még számos hagyományos édességünk is elképzelhetetlen nélküle.
Amennyiben a fagy és a kiszámíthatatlan időjárás nem viszi el a termést, a kajszibarack érési folyamatát mindvégig felügyeljük. Mivel a gyümölcs érését leginkább a cukorfoka bizonyítja, ezt mérőeszközzel is górcső alá vesszük. Amikor az érték megfelelő, elkezdjük szedni a gyümölcsöt érettség, egészség szerint válogatva. Ahogyan a lekvárjaink készítése, úgy az alapanyag szüretelése is kézzel történik (a legfinomabb szemek mindig a fa tetején találhatók. A mosást és magozást követően a kajszibarackot fagyasztjuk.
Dietetikusunk tanácsa: mit kell tudni a hazai barackról?
Befőzéshez a magyar fajtákat részesítjük előnyben.
- Ceglédi kajszibarack: kissé lapított tojásdad alakú, lédús, olvadó, aromás ízű szemek.
- Nagykőrösi kajszibarack: közép nagy, lapított gömb alakú, lédús, kellemes zamatú, finoman rostos szemek.
- Pannónia kajszibarack: nagyméretű, lédús, finoman rostos szemek.
Az érett, friss barack illatos, íze aromás. Színe élénk napsárga, bőre hamvas és bolyhos, elfelezve a leve kicsordul, és húsa a szájban szétolvad. A gyümölcsöt bőröstől főzzük, hiszen a sava és aromája nagyrészt a héjában található.
Átlagos tápértékadatok 100g termékben | 100g termék RI* %-ban |
---|
Energia | 407 kJ / 96 kcal | 5% |
Zsír | <0,5g | 0% |
amelyből telített zsírsavak | <0,1g | 0% |
Szénhidrát | 22g | 8% |
amelyből cukrok | 20,1g | 22% |
Rost | 1,7g | – |
Fehérje | 0,9g | 2% |
Só | 0,02g | 0% |
| | |
*RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400kJ/2000kcal).