A kardamom egy egzotikus fűszer, amely sokoldalúan használható. Egyrészről, kedvelt fűszer sütemények ízesítéséhez, másrészről pedig curry fűszerkeverékek, húsételek meghatározó alapanyaga. A Skandináv országokban nagy hagyománnyal készítenek vele süteményeket, de használják likőrök, teák, kávék és csokoládék fűszerezésére is. Indiában számos Masala (fűszerkeverék) összetevője, és még kenyeret is ízesítenek vele.
Felhasználási javaslat: Sütemények, kávé, tea, csokoládé fűszerezésére. Forralt bor, likőrök ízesítésére. Húsételekben, igaz mérsékelten, óvatosan, de egészen pikáns dimenziót ad az ételnek. Távol-keleti ihletésű, főleg indiai ételek fűszerezésére.
Jó tudni: A kardamom jó hatással van a szívizmok működésére, az emésztésünkre, ezenkívül köhögéscsillapító is.
Származási hely: Guatemala