Tradicionális ízeink újragondolva
Besameles karfiol
Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés: könnyű
Költség: olcsó
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 1 l tej, 15 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 kk Horváth Rozi szerecsendió, 20 dkg bacon, só, bors, 15 dkg reszelt sajt.
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira bontjuk, majd egy percig sós forró vízben főzzük, ezután leszűrjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Elkészítjük a besamel mártást: a vajat egy forralóban felhevítjük, fakanállal belekeverjük a lisztet, majd mikor csomómentes, hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
A bacont felkockázzuk, majd forró serpenyőben megpirítjuk. A karfiolokat egy hőálló tálba rétegezzük a baconnel, leöntjük a besamelmártással, majd egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
Készíthetjük brokkolival, pagodakarfiollal vegyesen, a mártást pedig ízesíthetjük friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel.