Tulajdonságai azonban különböznek:
- Glikémiás indexe: 0
- Gyakorlatilag kalóriamentes (mindössze 20kcal/100g);
- Nem emeli sem a vércukorszintet, sem az inzulinszintet;
- Más édesítőszerekkel szemben nincs mellékíze, és nem okoz hasmenést
- Segít megelőzni a fogszuvasodást és a fogkő kialakulását;
- A vele készült ételek lassabban romlanak, mert a gombák és baktériumok számára nem nyújt táptalajt;
- Cukorbetegek, diétázók és candidával küzdők is bőséggel használhatják
- Sütésre is használható, mert magas hőmérsékleten sem veszíti el édes ízét és nem keseredik meg.
A kakaó pozitív élettani hatásai:
- több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz
- az ásványi anyag és vitaminok bőséges tárháza, gazdagon megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin.
- erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően. Ezért hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében.
- teobromin- és alacsony koffeintartalmánk köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást. Ezért tud hatásos lenni megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával.
- kb. 20%-a élelmi rost, ami segítheti az emésztést.