Mit készíthetünk belőle?
A mézeskaláccsal az elejétől a végéig 40 perc alatt végzel, de a díszítést és a csinosítást már rád bízzuk. Ha elragad a karácsonyi hangulat, biztosan nem 5 perc alatt leszel kész. De ha nincs rá sok időd, akkor forgasd bele poreritritbe, tedd egy csinos dobozba és napokig csemegézhetsz belőle. Garantáltan puha és omlós marad. Pont úgy, mint mikor frissen melegében kivetted a sütőből. Nagyjából 50-60 db, átlagos méretű (4-5 cm nagyságú) illatos és puha mézeskalács készíthető belőle. Saját, garantáltan gluténmentes műhelyünkben csomagolva.
KARÁCSONYI LIMITÁLT DARABSZÁMÚ LISZTKEVERÉK, CSAK AZ ÜNNEPI IDŐSZAK ALATT VÁSÁROLHATÓ MEG!
Kinek ajánljuk?
Szokásunk szerint ebbe a keverékbe sem tettünk konjaclisztet, gabonát, cukrot, szóját, tejterméket és élesztőt.
Lassú felszívódású szénhidrátot adó lisztekből készült, rostokkal kiegészített alapliszt keverék, amelybe már a "karácsony illatú" fűszerezést is beletettük.
Ez a sütemény liszt Neked készült, ha Te is a tradicionális karácsonyi finomságok híve vagy, ha azon izgultál, hogy nem fogsz tudni jó mézeskalácsot készíteni paleosan vagy eddigi próbálkozásaid kudarcba fulladtak. Neked készült ez a liszt, ha ízben és állagban biztosra szeretnél menni, mert ez a mézeskalács olyan, hogy nem tudod keményre sütni. Mindig puha és omlós lesz és napok múltán is az marad.
A nyers tésztával nagyon könnyű bánni, még annyira sem ragadós, mint a hagyományos mézeskalács tésztája.
Készítsd el rájárós finomságnak ezt a pihe-puha és illatos mézeskalácsot, amellyel garantáltan sikert aratsz a vendégek körében is (többen teszteltük már), mert nincs semmilyen szokatlan íze vagy utóíze. Az elkészítésében is örömödet fogod lelni, ahogy a karácsonyi fűszerek melengető, harmonikus illata belengi a házat, máris ünnepi hangulatba ringatod vele magad.
Alaprecept:
Hozzávalók:
- 1 csomag Éléskamra Puha és illatos mézeskalács szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 3 db M-es tojás (kb. 150 g)
- 70 g méz
- 50g poreritrit
- 80 g lágy kókuszzsír
- 20 ml friss citromlé
Elkészítési javaslat: keverj el 3 db szobahőmérsékletű M-es tojást (kb. 150 g) 70 g mézzel, 50 g poreritrittel, 20 ml friss citromlével, 80 g lágy kókuszzsírral. Add hozzá a mézeskalács lisztkeveréket és alaposan keverd el. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig. Szilikonos lapon (kis liszten) gyúrd fényes tésztává, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra enyhén lisztes felületen és szúrd ki a kívánt formákkal. Ismételd, míg el nem fogy a tészta. Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket, kend le tojássárgájával. 180 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 10 perc alatt sül készre (ne piruljon). Kihűlés után díszítsd kívánságod szerint poreritritbe forgatva, csokimázzal vagy írókával (receptet a termék honlapján találsz hozzá). Dobozban tárolva 3-5 napig marad puha. A méz miatt kompromisszumos paleo.
TOJÁSMENTES ALAPRECEPT:
Tojásmentes mézeskalács
(A méz miatt kompromisszumos!)
Hozzávalók:
1 csomag Éléskamra Puha és illatos mézeskalács lisztkeverék
170 ml víz
30 g méz
60 g eritrit vagy diéta szerinti édesítő
60 g kókuszolaj
60 g kókusztejszín (cocomas)
1-2 teáskanál mézeskalács fűszer keverék (attól függően, mennyire fűszeresen szereted)
Először a nedves hozzávalókat, majd a szárazakat is keverd alaposan össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig. Ekkor szilikonos lapon gyúrd át, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra és szúrd ki a kívánt formákkal (nem szükséges liszt szórás és két sütőlap a nyújtáshoz). Ismételd, míg el nem fogy a tészta. Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket. 170 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 15-17 perc alatt sül készre (világosbarna). Kihűlés után díszítsd kívánságod szerint poreritritbe forgatva, csokimázzal vagy írókával (receptet a termék honlapján találsz hozzá).
Rögtön puha mézeskalács, 50-60 darabhoz. Dobozban tárold.
Ötlet a mézeskalács mázra (íróka):
- 1 közepes méretű tojás fehérje
- kb 20 dkg átszitált porxilit vagy poreritrit
- 1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad sokáig)
- 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes)
- 1 ek. tápióka keményítő (elhagyható, ettől csak keményebb lesz a máz)
Máz elkészítése:
A tojásfehérjét majdnem teljesen kemény habbá verjük. A poreritritbe belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, utána beleöntjük a második adagot és további 4-5 percig verjük. Érdemes kicsit rákeverni alsó fokozaton, mert a por szállni fog. Akkor jó a mézeskalács máz, ha kicsit folyós tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet. Próbát tehetünk azzal, ha fogpiszkálóval csíkot húzunk és az megtartja a formáját. A krémet egy nejlonzacskóba kanalazzuk, nagyon pici lyukat vágunk az egyik csücskén és ezzel díszítünk.
Színezhető matcha tea porral, céklaporral, kurkumával vagy egyéb más zöldség, gyümölcs porral.
Pontosan mit tartalmaz a lisztkeverék?
Összetevők: tápióka keményítő, kókuszliszt, bambuszrost liszt, sárga lenmagliszt, szezámmag liszt, útifűmaghéj liszt, Éléskamra foszfátmentes paleo sütőpor (tápióka keményítő, szódabikarbóna, borkő), fűszerek (fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, csillagánizs, bors, kardamommag)
Csak természetesen előforduló cukrokat és rostokat tartalmaz.
Szezámmagot és dióféléket felhasználó üzemben készült. Száraz, hűvös helyen tartandó.